A megfelelő termékekkel könnyebb a leszokás a dohányzásról

Minden különösebb ítélkezés vagy egyéb pejoratív értelem nélkül kijelenthetjük: mindenkinek van legalább egy rossz szokása. Ez nem feltétlenül káros vagy egészségtelen, lehet egyszerűen csak annyi, hogy rágja a körmét vagy csoszog. És akkor ott vannak az olyanok, mint például a dohányzás, melyet sajnos én is igen régóta űzök. Tudom, tudom, eleve nem kellett volna elkezdeni, de már mindegy. Úgy elszáll két évtized, mint a füst a cigaretta végéből. Viszont éppen emiatt úgy döntöttem, hogy éppen itt az ideje változtatni, mostantól a célom a leszokás a dohányzásról. Az egy dolog, hogy a munkám végzése közben nem zavarok senkit, mert távoli vezérléssel végzek IT munkát, és ha itthon rágyújtok, azzal csak magamnak ártok, de mindettől függetlenül sokkal jobb lesz, ha meg tudok tőle szabadulni.

Persze mondani sajnos könnyebb, mint cselekedni. Hiába van meg az elhatározás, és hiába győzködöm magam jó ideje, hogy eljött az idő, jöhet a leszokás a dohányzásról, akkor sem megy egyik napról a másikra. Tudom, vannak, akik vasárnap hoznak egy döntést és hétfőtől soha többé nem gyújtanak rá, de én sajnos nem vagyok ilyen. Sőt, ez az eset a legritkább, a legtöbben elég komolyan megszenvedik a dolgot. Éppen ezért léteznek olyan készítmények és segédeszközök, melyek rengeteget könnyíthetnek a leszokási folyamaton. Az ilyesmi persze nem szerezhető be akárhol, nem lehet beballagni a helyi közértbe és feltankolni nikotinos készítményekből. Ezeket gyógyszertárakban lehet megvásárolni, és fokozottan figyelni kell az adagolásukra, különben akár kárt is okozhatunk magunknak. De ha az ember megismer olyan megbízható és jó patikákat, mint a prevenciopatika.hu, máris könnyebb dolga van.

Mindenek előtt elkezdtem utána nézni, hogy milyen módszerek léteznek, hogy elviselhetőbb legyen a leszokás a dohányzásról. Igaz, sosem voltam egy igazi, klasszikus értelemben vett gyárkémény láncdohányos, nem arról szólt az életem, hogy az egyik parazsáról már gyújtom is meg a másikat, de azért a kelleténél így is többet fogyasztottam. Ráadásul nem a legenyhébb fajtát, hanem a közepesen erőset, így igencsak kialakult bennem a függőség. De pontosan emiatt tudtam nagyjából kikalkulálni, hogy mi az a mennyiség, amire szükségem lehet. Sajnos a dolog nem merül ki az egyszerű kémiai függésben, bizony ehhez hozzájárul a sok beidegződés, a rituális mozdulatok, ahogyan előveszem a szálat, meggyújtom és szipákolok belőle párat. Ha közel húsz évig minden nap többször megcsinálja az ember, akkor bizony ez olyan szinten válik a napi rutinjává, hogy ha a nikotinéhséget le is küzdi, a mozdulatsorok akkor is hiányozni fognak. Szóval, visszatérve oda, ahonnan kiindultunk, mindenek előtt utána kellett néznem, milyen lehetőségek léteznek egyáltalán, és én melyikkel járok a legjobban.

leszokás a dohányzásról

A legismertebb talán a nikotinos tapasz, amiről már mindenki hallott. Ezek jellemzően olyan vékony, átlátszó, öntapadós tapaszok, melyeket diszkréten elhelyezhetünk a bőrünkre, akár olyan helyre is, ahol nem látszik. Például a vállunkra, hiszen azt még egy könnyű póló is takarja. Miután feltettük, a tapasz folyamatosan adagolja a bőrünkön keresztül a nikotint, és így sokkal kevésbé érzi úgy a szervezetünk, hogy hiányt szenvedünk belőle. Nagyon fontos tudnivaló viszont ezzel kapcsolatban, hogy az előírt időnél tovább nem szabad fent hagyni, mert akár túl is adagolhatjuk vele magunkat, ami rosszulléthez vezet. Emellett azt is érdemes észben tartani, hogy intenzív mozgáshoz, fizikai aktivitáshoz sem javasolt, mert a verejtékezéstől elengedhet a ragasztó, és idő előtt leválhat a matrica. Viszont nagy előnye, hogy jól behatárolható mennyiség szívódik fel belőle, így egyszerű vele számolni.

Ott van aztán a nikotinos rágógumi, ami szintén egy klasszikus segédeszköz. Ez a tapaszhoz hasonlóan fokozatosan szabadítja fel a nikotint, ami a nyálunkon és a szájüregünkön keresztül szívódik fel. Ezt lehet jónak vagy rossznak tekinteni, de a cigizés során is rengeteg káros anyag kerül a szánkba, nem csak nikotin, hanem kátrány, benzol, és még sok-sok mérgező anyag. A rágó ezeket nem tartalmazza, mást viszont igen. Köztudott, hogy a rágógumik külsejét kaolinnal vonják be, attól kemény és roppanós. Ez viszont egy bizonyos mennyiségben hashajtó, tehát ezt a módszert sem szabad túlzásba vinni, mert könnyen egyéb kellemetlenségekkel járhat. Azt azért mindenképpen megjegyezném, hogy ha gyors egymásutánban elfogyasztunk egy csomag sima mentolos rágót, az is meghajthat, szóval csak ésszel!

Léteznek aztán olyan eszközök is, mint a szopogatótabletta és a nikotinos spray. Ezek is gyógyszertárban vásárolhatók, mint a többi, viszont ezek modernebb találmányok. Viszont ugyanúgy könnyebb velük a leszokás a dohányzásról, mint a régebbi típusú segédeszközökkel, szóval ezek is megérdemelnek pár szót. A tabletta szájban oldódik, és így a rágóval ellentétben egyszerre adja le az adott mennyiséget, nem fokozatosan. Vagyis ha bizonyos időközönként elszopogatunk egyet-egyet, azzal jobban tudjuk kontrollálni a bevitt adagokat. A spray pedig azt hiszem, egyértelmű: ha ránk tör a dohányzás utáni vágy, csak pumpálunk egyet a szánkba, és a folyadékban oldott nikotin a szálunkon és a nyálkahártyánkon keresztül felszívódik. Ez is egy gyors és kíméletes módszer, és szintén jól kalkulálható az adagolása.

Óriási szerencsémnek tartom, hogy rákerestem ezekre, mert így akadtam rá a Prevenció Patika oldalára, ahol egy külön szekciót kapott a leszokás a dohányzásról. Ez a Szegedi gyógyszertár és webpatika egyébként is nagy hangsúlyt fektet a gyors és hatékony keresésre a saját oldalán, de így, hogy tematikusan rá tudtam keresni, még könnyebb dolgom volt. Náluk mindezekből a felsorolt készítményekből van választék, mind gyártók, mind pedig erősség tekintetében. Mivel én itt lakom Szeged külvárosában, külön jól jött, hogy pont őket találtam meg. Mindezek mellett folyamatosak az akcióik, mindig találni egy-két dolgot, amit kedvezményesen lehet megrendelni vagy megvenni. És ha már a rendelésnél tartunk: sajnos a dohányzásról leszokást segítő termékek már nem kiszállíthatóak, pedig a prevenciopatika.hu országosan szállít ki futárszolgálattal. Így viszont amit kiválasztottam és megrendeltem, azt személyesen kellett átvennem. De talán nem is baj, hiszen így legalább a saját szememmel is megnézhettem, hol található ez a remek gyógyszertár, és ha legközelebb szükségem lesz valamire, akkor tudom, hogy hova jöjjek.

Összefoglalva tehát: a leszokás a dohányzásról embert próbáló feladat, nagyon kevesen vannak, akik pusztán önerőből, egyik napról a másikra képesek tőle megszabadulni. De pontosan ezért léteznek a különböző segédeszközök és készítmények, hogy könnyítsenek a folyamaton. Választhatunk tapaszok, spray-k, rágók és tabletták közül annak megfelelően, hogy milyen nagy a nikotin-igényünk, illetve aszerint, hogy mennyire szeretnénk a dolgot diszkréten megoldani. Szerencsére a gyógyszertárakban, így a prevenciopatika.hu oldalán is széles választékban találhatjuk meg ezeket a termékeket, és ha Szegeden vagy annak közelében laksz, akkor könnyű dolgod van a beszerzésükkel. Csak leadod a rendelésedet az oldalon és elmész érte átvenni, vagy egyszerűen felkeresed a fizikai gyógyszertárat, és megvásárolod, amit kinéztél magadnak. Nem szabad az első nehéz időszakban feladni, ha beveted a gyógyszertári segítséget, akkor igenis lehetséges a leszokás a dohányzásról!