A távolsági IT munka megterhelő tud lenni

Egy olyan IT cég részlegének vagyok a vezetője, ahol az a feladatunk, hogy különböző szoftverek beállítását végezzük el az ügyfelek számára, továbbá az esetleges hibákat is kijavítjuk. Hibák persze mindig vannak, melyeket okozhatnak a felhasználók, de maga a program is.

Már önmagában ez is eléggé bonyolult feladat lenne, de erre még rá lehet tenni egy lapáttal, méghozzá úgy, ha mindezt távolról végezzük. A távolságot itt akár kontinensnyi értelemben is érthetjük.

Éppen ezért ennek a munkának elengedhetetlen eszköze a távolsági számítógép vezérlés. Szerencsére ma már rendelkezésre áll olyan technológia, hogy Budapestről akár Indiában is vezérelhetek egy számítógépet. Ez pár évtizeddel ezelőtt még maximum csak egy sci-fi filmben vagy regényben volt elképzelhető, de ez ma már a valóságunk vitathatatlan része.

Talán azt gondolná valaki, hogy ez esetben elég, ha a szakember csak a távoli géppel kommunikál, és azon végzi a munkáját. Ez bizonyos esetekben akár még igaz is lehet. A gyakorlatban viszont sokszor előfordul, hogy beszélni kell az ottani felhasználóval is, ami azért tudja bonyolítani a helyzetet.

Az informatika nyelve persze alapvetően az angol, így elvárható, hogy ilyen esetben mindenki angolul beszéljen. Viszont a személyes tapasztalatom az, hogy az idegen nyelv használata akkor a legnehezebb, mikor az nem személyesen történik, hanem csak hangon keresztül. Ez azért meg tudja nehezíteni ezeknek a távvezérléses feladatoknak a végrehajtását.

Emlékszem az egyik legstresszesebb feladatunk az volt, mikor Új-delhiben kellett kijavítani egy olyan hibát, ami egy egészségügyi nyilvántartó szoftverben jelentkezett. A feladat végrehajtása meglehetősen fontos volt, viszonylag szűkös határidővel. Az ottani indiai felhasználó bár nagyon jól beszélt angolul – ez minden indiaira igaz szinte – az akcentusa miatt nagyon kellett koncentrálnom, hogy megértsem a probléma lényegét. Szerencsére minden jól alakult és a szoftver tökéletesen működőképessé vált rövid időn belül, de azért szerintem öregedtem pár évet ez idő alatt.

Bizony, ez egy stresszes munka, nem csak nekem, de a beosztottjaimnak is. Nem csoda hát, hogy folyamatosan keresem a lehetőségeket, hogy kicsit kikapcsolódhassunk.

Keresni akartam egy olyan programot a számunkra, ami mindenképpen szabadtéri és egy kis mozgással is jár. Elvégre informatikusok vagyunk, így úgy gondoltam, hogy ez ránk fér. Erre ad tökéletes lehetőséget a Professzionális csapatépítés a Balatonon – balatonpro.hu szolgáltatása. Mikor rájuk találtam az interneten, pár perc böngészés elég volt ahhoz, hogy tudjam, ez az, amire szüksége lesz az én csapatomnak.

Egy olyan szolgáltatóról beszélünk, melynek célja az, hogy egy csoportnak kínáljon egy fantasztikus élményt a Balatonon. Beszélhetünk céges és magán csapatokról is akár.  A programok során élvezhetjük a Balatont, ami történhet sportosabb vagy nyugisabb formában is. Ez már csak az ügyfelek elképzelésein és igényein múlik.

A weboldalukon részletes leírást kapunk a különböző lehetőségekről. Ezek olyan előre kitalált programok és játékok, melyeket kiválaszthatunk magunknak, ha úgy érezzük, hogy nincs saját ötletünk. Azonban ez a szolgáltató nyitott arra, hogy az ügyfeleik különlegesebb kéréseinek is eleget tegyen. Ezeknek a megvalósítására tökéletesen alkalmas a hajóflottájuk, ahol sok különböző hajót találhatunk, típust és méretet tekintve egyaránt.

Az előre megalkotott programokat lehetőségünk van akár mixelni is egymással, ha úgy tartja kedvünk. Ezáltal ténylegesen összeállíthatunk egy saját hajós élményt a csapatunk számára, melynek a megvalósítása már ennek a kitűnő szolgáltatónak lesz a feladata.

Az itt kapott információk alapján egészen biztos vagyok benne, hogy a részlegünk végre kikapcsolódhat és eltávolodhat a munkahelyi problémáktól. Sőt, még ennél is több jótékony hatása van egy ilyen céges csapatépítésnek, hiszen általuk növelhető a dolgozók elhivatottsága a cégünk felé, ami végeredményben a szervezetünk mindennapos tevékenységeire is jó hatással lesz. A Professzionális csapatépítés a Balatonon – balatonpro.hu nem csak a cégünkkel, de az ott dolgozókkal is csak jót fog tenni. A weboldaluk rávilágít arra, hogy egy modern szemléletű vállalkozásnak nem is kérdés az, hogy az alkalmazottainak ilyen közös programokat és csapatépítő játékokat biztosít. Ezeknek a hasznosságára már a különböző kutatások is rávilágítottak.

Alaposan végig olvastam a weboldalukat, hogy lássam, milyen különböző előre kitalált lehetőségek közül választhatok. Az volt a tervem, hogy majd ezt követően eldöntjük a többiekkel együtt, hogy mi lenne a legjobb választás.

Az első program a vitorlázás, amit több módon is el lehet képzelni. Az egyik lehetőség az, hogy egy csapatépítő verseny formájában történik meg ez, de ez a mi esetünkben kizárt volt, mert egyikünk sem tud egy vitorlást irányítani.

A másik típus meg az élményvitorlázás, ahol inkább az a lényeg, hogy a céges csoport nyugodtan élvezhesse az utat. Nem kell aggódni, ha a csapatból senki sem tud vitorlást vezetni, hiszen ilyen esetekben hajóskapitányt is biztosít mellénk a szolgáltató. Ezeket az élményvitorlázásokat nagyon sok féle módon lehet variálni. A kiinduló pont alapesetben Siófok, de ha szeretnénk, más kikötőt is kijelölnek az indulásra. Ezek az utak továbbá egybeköthetőek ebédekkel, vacsorákkal és borkóstolásokkal is.

Meg kell említenem, a SUP féle programot is, ami egy jóval játékosabb és sportosabb módja egy céges csapatépítő programnak. Ennek lehetőségén erősen el is gondolkodtunk, mert még egyikünknek sem volt szerencsére kipróbálni ezt a sportot. Itt olyan gyorsasági és ügyességi játékok lebonyolítására van mód, ami garantálja azt, hogy mindenki jól szórakozzon. A SUP-okat használhatjuk önmagukban is, de akár egybe is lehet kötni őket egy vitorlás szórakozással is.

Ugyan ilyen sportos tevékenységnek számít az evezés és a sárkányhajózás is, melyeket akár egy verseny keretében is megvalósíthatunk. Ez is nekünk való időtöltésnek tűnt.

A szolgáltató számára a biztonságunk az első, ezért a programoktól függően, jelen van egy vízimentő is a csapattal.

Érdemes megjegyezni, hogy a szolgáltató gondolt arra is, hogy ha az idő nem megfelelő ezeknek a szabadtéri programoknak a lebonyolítására. Ilyen esetre találták ki a különböző beltéri foglalkozásokat és csapatépítéseiket.

A teljesség kedvéért meg szeretném említeni a quad túra lehetőségét is, mely elsősorban azoknak szól, akik bizonytalan érzik magukat a víz felszínén.

A többiekkel végül arra jutottunk, hogy nekünk tökéletesen meg fog felelni a sárkányhajózás egy jó kis versennyel egybekötve. A Professzionális csapatépítés a Balatonon – balatonpro.hu weboldalon keresztül nagyon egyszerű volt a jelentkezés. Ehhez elég volt csak kitöltenem egy űrlapot, ahol megadtam az elérhetőségemet, az időpontot és program típusát. Nem kellett sokat várnunk és már fel is vették velünk a kapcsolatot, hogy tisztázzuk a további részleteket.

A sárkányhajózás fantasztikusra sikerült. Az egész társaságon láttam, hogy milyen jól szórakoznak, ami rám is igaz volt. Ezt a kis bulit követően mindannyian kellemesen elfáradtunk, de a lelkünk teljesen feltöltődött. Ahogy vége volt a sárkányhajózásnak, már arról beszéltünk, hogy ezt mikor fogjuk megismételni.

Bármelyik cég, bármilyen dolgozói számára elsőrendű szórakozást és csapatépítést képesek itt biztosítani.