Hasznos, ha az embernek tech-mániás barátai vannak

Nemrég vettem fel újra a kapcsolatot, a középiskolás osztálytalálkozónk után, az egykori padtársammal. A szakközépben még jó barátok voltunk, de aztán ő kint élt pár évig Kanadában, és csak nemrég költöztek haza. Kapóra jött, hogy belőle programozó lett (illetve odakint egy szerverparkokat működtető cégnél dolgozott), mert tudott segíteni nekem (a technikai analfabétának), a távoli számítógép vezérlés kezelésében – többek között. Mindketten pályát változtattunk, mert nem igazán ezt tanultuk, de neki sok szempontból megérte… Aztán többször legurítottunk pár sört, míg meg nem hívott vendégségbe magukhoz, a családi házába, amin csak ámultam és bámultam.

Mindig is “fetisizálta” a technológiát és mindig haladt a korral… Igazi okosotthon – tűnődtem a lakókörnyezetükön, de a legjobban nem is ez, hanem a napelemes rendszerük tetszett meg. Illetve, amit arról mesélt, ott helyben. Szó szerint ámultam, mikor megtudtam, hogy ez úgy működik, hogy a gyakori napsütéses időszakokban még túl is termel kicsit. Ő egyáltalán nem vásárol akkoriakban az áramszolgáltatótól, sőt a szóban forgó szolgálató még “át is veszi”, és ezután fizet nekik, az ő háztartásuknak a megtermelt és fel nem használt áramért. A nap végén azt javasolta, ha idővel engem is érdekelne majd ez a technológia, keressem fel a napelemesrendszerek.info nevű oldalt – szerinte ők az egyik legjobbak. Mi az hogy! – jutottam el azóta eddig a pontig: nagyon is érdekel, hiszem a napelemes rendszerek ára mára már illeszkedik a hozzám hasonlók pénztárcájához is, és a mi családi házunk is alkalmas lenne ilyennek a kialakítására.

Legalábbis bízom benne, hogy így van, de ez valóban egy jó kis weboldal. Könnyű velük felvenni a kapcsolatot és egy egyszerű űrlap segítségével adnak is tájékoztatást az árra vonatkozóan, vagy ha kell (és általában kell – szinte mindig), kijönnek a szakemberek és csak térülnek, fordulnak, hogy máris átlássák, milyen rendszer az, amit tudna fogadni az adott ház, komplexum, vagy bármi egyéb.

De általános tájékozódásra is jó az egész. Azon túl, hogy ha belevágnánk a fejszénket a napelem-telepítésbe, általánosságban is utánaolvashatunk mindennek – hol tart a technológia, mennyire éri meg, és kinek hasznos főleg. Amit ki tudnék emelni rögtön, az nem más, minthogy a hosszabb távlatokban gondolkodóknak! Nekik éri meg. Ezért is kiemelten fontos, hogy tapasztalt szakemberekkel dolgoztassunk, és olyan társasággal, mint akikkel a https://napelemesrendszerek.info/ oldalon keresztül vehetjük fel a kapcsolatot, mert ők minőségi és tartós technológiát biztosítanak nekünk, amely bírni fogja az idők során. Nem csak maga a napelem a fontos, hanem az inverter, a tartószerkezet – leírják, én inkább itt bele sem kezdek…

Az iménti weboldalon végigolvashatjuk, fázisról fázisra, hogy hogyan juthatunk el a napelemek, háztartásunkban való végső felhasználásáig. Felmérés – Tervezés – Telepítés – Megtérülés a jelszavak. De tőlük pontos leírásokat kapunk, hogy melyik mit takar. Arról is, hogy mennyire hosszan tud maximum húzódni az egész, de jó hír: nem a munkálatok fognak húzódni, és nem is jár a dolog sok kellemetlenséggel a házunk környékén. Csak az engedélyeztetést kell végigvárni, ami nem jár közvetlen kényelmi redukálódással számunkra, akik a “célterületen” élünk.

Ahogy írtam, a napelemes rendszerek ára ma már jól kalkulálható, és az egyre többek számára elérhető pontra jutott, de ha az oldal aljára görgetünk bármelyik fenti linken, a “Napelem árakra” kattintva a minénkhez hasonló háztartásoknak ideális árfekvésről tudhatunk meg részleteket. Legyen az a rendszer 3kW-os, vagy akár 8 kW-os, netán a kettő között valamekkora. Én csak annyit árulnék el megint, hogy 1,2 millió és 3,2 millió között gondolkodjunk, de egyrészt olvassuk el mi magunk, másrészt jó ha nem felejtjük el: minden rendszert egyedire terveznek, és majd a szakemberek lesznek, akik be tudják saccolni, hogy mekkora fogyasztáshoz mire lesz szükségünk.

Ugyanakkor szintén jó hír, hogy az ár magába foglalja, mondjuk a 3 milliós fölötti esetén a tartozékokat, alkotóelemeket, sőt ebben már a kivitelezés és a munkadíj is benne vannak. De továbbra is azt mondom: ne habozzunk árajánlatot kérni, hisz azzal nem veszítünk semmit!