Környezetkímélő és gazdaságos fűtés hőszivattyúval

Korábban írtam már egy keveset a napelemekről, akkor csak érintettem a zöld energiafelhasználásnak ezt a módját. Ezt itt olvashatjátok el. Azóta egy kicsit jobban belemélyedtem a zöld energia felhasználásába.

Szeretek új dolgokról olvasni, szeretem egy kicsit jobban megismerni a zöld alternatívákat, amikkel egy háztartás áramellátása megvalósítható. Szerintem fontos, hogy ezek az alternatív erőforrások, a zöld energia felhasználása és felhasználhatósága sokkal nagyobb figyelmet kapjon. Szerintem sokan nem is ismerik a lehetőségeket, ezért van olyan kevés zöld energia felhasználás hazánkban.

Sokáig nem is tudtam róla, hogy létezik Hőszivattyús fűtés – egy gazdaságos és zöld alternatíva . Azt sem tudtam, hogy vannak olyan klímák, amiket ugyanúgy, ahogyan a számítógépeket, távolról is lehet irányítani. Vannak külön applikációk mind a hűtés, mind a fűtés irányítására, így sokkal kevesebb árammal sokkal hatékonyabban fel lehet fűteni vagy éppen le lehet hűteni a lakást. Amikor hazaérek nyáron, általában egyből maximumra kapcsolom a légkondicionálót, pedig vannak olyan modellek, amiket távolról be lehet kapcsolni, így kisebb teljesítményen, hosszabb idő alatt, de egyenletesebb fogyasztással lehet lehűteni lakást.

Nagyon sok olyan dolog van, amiről nem is tud a lakosság nagy része, de spórolni lehet vele hosszú távon és sokkal környezet barátabb, mint a megszokott, hagyományos megoldások.

Például a Hőszivattyús fűtés – egy gazdaságos és zöld alternatíva, amivel sokat lehet spórolni és ezzel a környezeti energiát hasznosító fűtési módszerrel el is felejthetnénk a szilárd anyagokat égető fűtéseket, csökkenthetnénk a kőolaj és földgáz felhasználását is.

Nekem is sok kérdésem volt a hőszivattyúkkal kapcsolatban, de mindenre a klimaglobal.eu adott választ. Ezen az oldalon mindent leírnak, amit csak érdemes tudni a hőszivattyús fűtésről, annak a kivitelezéséről. Itt a sok információ alapján szerintem mindenki megismerkedhet a Hőszivattyús fűtés – egy gazdaságos és zöld alternatíva előnyeivel, és akit komolyabban érdekel a dolog, az egy árajánlatot is tud kérni ettől a cégtől, hiszen ezeknek a hőszivattyúknak és klímáknak a telepítésével foglalkoznak.

Hőszivattyús fűtés – egy gazdaságos és zöld alternatíva

Miért jó nekem, ha hőszivattyút telepítek? Persze nem várom el senkitől, hogy egyből olyan nagy dolgokban gondolkodjon, mint a bolygó védelme, hiszen ahogyan mondani szokták, egy fecske nem csinál nyarat. De szerintem ezen érdemes elgondolkozni, hiszen a zöld, megújuló energiában van a jövő. Már lehet olyan rémhíreket hallani, hogy jön az energia válság, hogy nem lesz áram, ennek hatásaként pedig több százezren vagy akár millióan maradnak majd fűtés nélkül akár a leghidegebb hónapokban.

De ha nem vagyunk ennyire pesszimisták, és csak a saját előnyeinket nézzük, akkor is megéri egy hőszivattyú telepítése, hiszen alacsony üzemeltetési költség mellett környezetbarát fűtési alternatívát nyújt. Ez azt jelenti, hogy olcsó, hamar megtérül a bele fektetett pénz, csökkennek a rezsi költségek, hiszen sokkal kevesebbet kell majd fizetni a fűtésre. Ezért vágnak bele nagyon sokan a hőszivattyús fűtési rendszer kialakításába.

Mik az előnyei?

A hőszivattyús fűtés, ahogyan már írtam, sokkal olcsóbb, mint bármelyik más fűtési alternatíva és sokkal kevésbé veszélyes, mint mondjuk a szilárd tüzelőanyagot termelő módszerek. Nincsen füst, sem korom, nincs gázszivárgás sem, elkerülhető a szénmonoxid mérgezés is.

A fűtési módszerek közül a legveszélytelenebb az elektromos fűtés, ami viszont nagyon drága. A hőszivattyút alkalmazó megoldások ezekkel szemben majdhogynem teljesen veszélytelenek és sokkal olcsóbbak is. Majdnem teljes egészében környezeti energiát hasznosít, a működtetéséhez minimális áramra van szüksége. Egy napelemmel például tökéletesen működhet ez a módszer. Teljesen csendes, szinte észrevétlenül fel tudja fűteni az egész házat.

Vannak olyan rendszerek, amiket nem is kell szétbontani, kisebb módosításokkal csatlakoztatható hozzájuk, így nem kell minden esetben nagy beruházással számolni, ha eleve ilyennel rendelkezik az ingatlan, akkor még a telepítése sem kerül sokba.

Például telepíteni lehet a modernebb központi fűtési rendszerekhez, például a padlófűtéshez, mennyezeti fűtéshez, falfűtéshez, de még a radiátorokhoz is lehet csatlakoztatni. Az egyetlen akadály az lehet, ah egy régebbi szabványoknak megfelelő fűtési rendszerhez akarjuk csatlakoztatni a hőszivattyút, ez lehet hogy a szabvány eltérése miatt nem kivitelezhető. De ez minden háztartásban egyedi, mindig érdemes előzetesen egy felmérést, konzultációt kérni.

A hőszivattyú rendszer a működését tekintve is roppantul egyszerű, azon a fizikai törvényen alapul, hogy a különböző hőmérsékletű közegek között az egyik hőenergiát továbbít a másik energiájának felhasználásával. Normális esetben ez azt jelenti, hogy az energia a magasabb szintről az alacsonyabb felé igyekszik, de mivel a hőszivattyú rendszerében van egy kompresszor, ebben az esetben ez keringeti a hőcserélő közeget.

Nem vagyok valami jó a fizikában, de a klimaglobal.eu oldalon ez sokkal egyszerűbben le van írva. A gyakorlatban ez a fizikai törvény úgy érvényesül, hogy a levegőből vagy a talajból nyert energiával melegíti fel a rendszerben levő vizet a hőszivattyú, majd ezt keringeti rendszer, ezáltal felfűtve az ingatlant.

A légkondicionáló pont ennek az ellenkezője egyébként, az a belső hőt kifelé tolva hűti le a levegőt. Vannak olyan hőszivattyúk, amik erre is képesek!

A hőszivattyú fajtái

Hőszivattyús fűtés – egy gazdaságos és zöld alternatíva
Hőszivattyús fűtés – egy gazdaságos és zöld alternatíva

Ha komolyabban gondolkozunk azon, hogy beruházzunk egy hőszivattyús fűtési rendszere, akkor érdemes megnézni a klimaglobal.eu oldalon, hogy milyen fajtái vannak a hőszivattyúknak.

Alapvetően aszerint lehet megkülönböztetni őket, hogy milyen energiát használnak. Vannak, amik a levegő, mások a föld és van, ami a talajban lévő víz energiáját használja a fűtéshez.

Ezek alapján vannak talajkollektoros, talajszondás, kútvizes víz-víz hőszivattyúk és levegő – víz és levegő-levegő hőszivattyúk is.

A talajkollektoros és talajszondás a talaj energiáját használják fel, a kútvizes hőszivattyúk a talajvíz kivonásával melegít, a levegős hőszivattyú pedig a légkör, azaz a levegő használatával melegítenek vagy vizet, vagy levegőt.

A hőszivattyúban az a jó, hogy akkor is melegítenek, ha kint hideg van, ugyanis addig lehet energiát kivonni egy közegből, amíg az melegebb, mint az abszolút 0, azaz -273°C. Szép is lenne, ha ennél hidegebb lenne nálunk! Szerencsére ettől nem kell tartanunk egy darabig, így azt mondhatjuk, a hőszivattyús fűtés így is nagyon megbízhatónak számít.

Hogyan lehet nekem is hőszivattyús fűtési rendszerem?

Korábban már említettem, hogy a legtöbb fűtési rendszerhez könnyedén csatlakoztatható ez a rendszer, de nem minden, korábbi szabványok szerint épített fűtési rendszer alkalmas erre. Így mindenképpen fontos, hogy egyeztessünk egy előzetes konzultációt, aminek az alkalmával egy szakértő felméri a terepet, megnézi a fűtési rendszert, a talajviszonyokat. Mindent ellenőriznek ennek az alkalmával és a látottak fényében lehet tovább haladni ezzel a dologgal.

A kliamglobal.eu oldal csapata igazi profi, hogyha hőszivattyúkról van szó. Náluk lehet ajánlatot kérni, kimennek a helyszínre mindenben segítenek, bővebb tájékoztatást is adnak, miden kérdésre válaszolnak. Az alapos tervezés után pedig tudnak adni egy ajánlatot, majd le tudják bonyolítani az egész kivitelezést.

Az egyik barátomnak ők segítettek az új házukban ennek a fűtési rendszernek a kiépítésében, teljesen meg volt elégedve a munkájukkal, hiszen azt kapta, amit megígértek neki. Azt mondta, hogy egy nagyon korrekt cég, csupa hozzáértő dolgozóval, akik mindent megtesznek annak érdekében, hogy az általuk elvégzett munka teljesen tökéletes legyen. Lelkiismeretesen, precíze és nagyon jól dolgoznak. Ő mondta, hogyha többet akarok tudni a dologról, akkor nyugodtan keressem fel őket, mert minden kérdésemre készségesen válaszolnak, és amennyiben szükséges, az előzetes felmérésben, tervezésben és kivitelezésben is segítenek nekem.

De mennyibe is kerül egy ilyen rendszer?

A klimaglobal.eu oldalon láttam, hogy mennyibe kerül a hőszivattyús fűtés kialakítása. Természetesen, ahogyan itt írják is, mindenkinek egy teljesen egyedi ajánlatot adnak, hiszen minden ingatlan más, mindenhol más a fűtési rendszer és nem lehet előzetesen megmondani, pontosan milyen módosításokkal kell számolni, mégis készítettek egy előzetes kalkulációt, amivel lehet számolni. Szerintem egy nagyon korrekt cég, előre megadnak egy alap árat, amivel lehet számolni. Maga a rendszer nagyjából 1,5 – 2 millió forint körül van. Ezzel mindenképpen számolni kell, ehhez jönnek még a plusz költségek, például a telepítés és a beüzemelés költsége, de a különböző típusokhoz más-más költségek társulhatnak.

A hőszivattyús fűtés egy elég nagy beruházás, de megéri. Hosszútávon sokat lehet spórolni a rezsin ezzel, és egyébként vannak különböző támogatások és pályázatok, amikkel ezeket a költségeket mérsékelni lehet. Ezek lehetnek önkormányzati, állami vagy EU pályázatok is.

Szerintem, ha egy nagyobb összeg a rendelkezésünkre áll, akkor érdemes már konzultálni a klimaglobal.eu csapatával. Egyrészt azért hogy megmondják a pontosabb összeget, másrészt pedig azért, mert ők lehet tudnak ajánlani éppen futó pályázatot is.

Ahogyan írtam, ez a cég nagyon korrekt, nagyon segítőkészek, így ha szeretnél egy ilyen szuper rendszert, ami jelentős rezsit takaríthat meg hosszútávon, mindenképpen érdemes felkeresned őket, mert tudnak segíteni. Persze, nem abban, hogy kifizetik helyetted, de kapsz egy képet arról, hogy a te esetedben milyen összegre kell számítanod és esetleg a finanszírozási módokban is tudnak segíteni.

Én a jövőben mindenképpen szeretnék majd beruházni egy ilyen, hőszivattyús fűtési rendszerre, mert szem előtt tartom a környezetvédelmet, fontosnak tartom, hogy lehetőségeinkhez mérten a legmodernebb, legzöldebb fűtési rendszert használjuk. És persze az sem utolsó szempont, hogy a klimaglobal.eu oldal szerint a hőszivattyú rendszer az egyik legenergiatakarékosabb fűtési mód, amivel a rezsi egy jelentős részét meg lehet takarítani.

A klimaglobal.eu oldalon minden részletesebben le van írva erről fűtési módról, arról, mire kell figyelni. Nagyon hasznos cikkeket lehet olvasni a témában, figyeltek arra, hogy mindenről írjanak, ami fontos lehet a témával kapcsolatban, összeszedtek minden részletet, amit fontos tudni, mielőtt belevágna az ember egy ilyen nagy projektbe. Örülök, hogy van egy cég, ahol nincsenek kiskapuk, ahol nem árulnak zsákbamacskát, hanem igyekeznek a lehető legtöbb információt átadni a leendő vevőiknek, annyira közérthetően, amennyire csak lehet. Szerintem ilyen egy jó cég. Ha egyszer lesz elég pénzem egy ilyen rendszer kiépítésére, akkor biztos, hogy a klimaglobal.eu oldalt fogom választani a telepítéshez, hiszen bennük megbízok mindezek alapján, és mert a barátom, aki velük csináltatta meg a hőszivattyús fűtési rendszert, szintén őket ajánlja. Nekem pedig fontosak a személyes tapasztalatok és ajánlások is.

Nagyon tetszik a cég ajánlata, és remélem, hogy sokaknak meghoztam ezzel most a kedvét egy korszerű, környezetbarát fűtési rendszer kiépíttetéséhez. Jó lenne, ha mindenki tudomást szerezne erről a lehetőségről és sokan választanák a zöld, megújuló lehetőségeket a hagyományos megoldások helyett.

Ebben segít a klimaglobal.eu oldal, népszerűsítik ezt az alternatívát és segítenek abban, hogy sokakhoz eljusson ez a lehetőség, az érdeklődőknek pedig segítenek a telepítésben is. Aki őket választja, az egy professzionális, lelkiismeretes, hozzáértő csapattal fog dolgozni, ebben biztos vagyok.

Elég hosszan írtam erről a lehetőégről, de nekem nagyon szimpatikus, biztos vagyok benne, hogyha saját házam lesz, akkor már eleve ilyen zöld és korszerű fűtéssel fog épülni vagy ilyet fogok beszereltetni, engem nagyon meggyőzött a klimaglobal.eu oldal.