Ma már a vadállatokat is lehet távvezérléssel irányítani!

Hú, hát nem tudom, mi a véleményetek a mindenféle távvezérlésű dologról… engem egyrészt lenyűgöz a modern kor folyamatosan fejlődő technológiája, másrészt azért bizonyos esetekben meg is rémiszt egy kissé, hogy mire lehet manapság képes. A legalapabb, amit szinte mindenki használ, például a tévé távirányítója, de ott vannak mondjuk a távirányítással, messziről is működtethető klímák, kamerák… nos, például a klíma pont egy olyan dolog, amiért áldom a kitalálóját, hiszen a kutyámnak nyáron is remek hőfokot tudok otthon tartani, vagy épp le tudom hűteni a lakást, mire hazaérünk és nem akkor kell nekiállni. Számomra egyébként az informatika, mióta világ a világ, egy nagyon homályos terület – alapfokon én is tanultam kicsit programozgatni, de maradjunk annyiban, hogy nem vagyok éppen egy őstehetség a témában, így értelemszerűen nem is léptem informatikus pályára – ezt meghagyom a tálam jóval ügyesebbeknek… cserébe, ugyan nehezen, de én is megtalálhattam azt a pályát, amiben jól érzem magam és szívesem foglalkozom vele.

Egyébként tudtátok, hogy, mondhatni, a vadállatokat is lehet “távvezérelni”? Nos, persze, ezt nem szó szerint kell érteni természetesen, viszont ma már létezik vadriasztó autóba – amit mondjuk innen is meg tudsz vásárolni, két típusban is! Persze felmerülhet a kérdés, hogy miért poénkodtam itt a távvezérléssel, mikor nyilvánvalóan nincs az állatokon valamilyen beüzemelhető mód, ami miatt távol maradnak a forgalomtól… a vadriasztó autóban, vagyis az autón olyan hangokat bocsát ki, amelyet a vad- és háziállatok egyaránt hallanak már több száz (300-400 m) méter távolságból és rendszerint eléggé zavarja őket ahhoz, hogy ne akarjanak a közút környékére tévedni, ezáltal pedig könnyen és relatív olcsón tud az ember több milliós értékű károkat is megelőzni – vagy éppen akár egy tragédiát… hiszen lássuk be, sajnos a szabályok legnagyobb betartása mellett is bármikor elénk tévedhet egy-egy szarvas, főleg “szezonban” – és míg városi területen még többé-kevésbé le lehet fékezni időben, lakott területen kívül már jóval kisebb az esély arra, hogy időben meg tudjon állni az ember. Ha sikerülne is, akkor pedig a mögöttünk jövővel kell számolni, aki szintén a kocsink hátuljába csúszhat… a vezetés mindig is veszélyes üzem, viszont a vadállatokat végképp nem lehet kiszámítani, így hát egy vadriasztó autóba való beszerzése mindenképpen megfontolandó. Főképp annak, aki gyakran jön-megy erdős, lakott területen kívüli utakon, hiszen ő fokozottabban ki van téve ennek a veszélynek – és az állatnak is jobb, ha távol marad egy potenciális balesettől.

Egyébként ezek az autóra való vadriasztók magyar tervezésűek és abszolút illeszkednek a modern kor elvárásaihoz formájukban is! Szerintem egészen jól néznek ki, ráadásul az egyik típust (Siren7) elég pusztán az autó hűtőrácsai közé, vagy annak keretéhez illeszteni, így aligha tűnik fel bárkinek és a sérülés esélye is minimális – a Siren7maxot pedig a motorháztetőre kell rögzíteni és 300 méterről már hatásos (a Siren7 esetében egy 400 méter!), de ez is rendelkezik olyan speciális bevonatokkal, amely megvédi az időjárás hatásaitól. Használatuk egyébként abszolút gyerekjáték – gyakorlatilag a légáramlat indítja be őket és a légáramlat által bocsátják ki a vadállatok számára zavaró hangokat.

Természetesen jómagam is beszereztem egyet, nem is olyan régen és azt kell mondjam, hogy egy teljesen hatásos termékről van szó és az útjaim jóval nyugodtabbá váltak a felhelyezés után – bárkinek merem ajánlani!