Néhány alap dolog a távoli számítógép vezérlésről

A távoli számítógép vezérlés egy nagyon izgalmas része az informatikának, és cseppet sem olyan bonyolult, mint amilyennek elsőre hangzik. Lényegében azt jelenti, amit a neve is sugall: eléred a szervert távolról egy konzollal. Magyarra fordítva az egyik számítógépet a másik számítógépről irányítod valamilyen hálózaton – ez általában az internet – keresztül. Elsősorban nagy teljesítményű szervereknél alkalmazzák ezt a technológiát, hogy a rendszergazdának ne kelljen állandóan odamászkálni a szervergéphez, hanem elérje azt akárhonnan. Ilyenkor általában konzolos felületen dolgoznak a szakemberek, nem az általunk jól megszokott grafikus környezetben. 

Manapság az átlagfelhasználók is használnak távoli számítógép vezérlést, vannak olyan programok, amelyek nagyon egyszerűen, néhány lépésben lehetővé teszik hogy hozzáférjünk az asztali gépünkhöz. Én is ennek használatával tudtam leadni egy fontos munkát, az autópálya széléről, mikor lerobbant az autóm. 

Miután leadtam a munkát, elvitettem a kocsit a Méta Autószervizbe. Azért őket választottam, mert vérprofik és nagyon jó futómű szerviz árak vannak náluk. Több mint 15 éve vannak a szakmában, és bármilyen márkájú, és korú autót meg tudnak szerelni, még kisteher gépjárműveket is. 

Weboldalukon rengeteg hasznos információt találunk az autók működéséről, és meghibásodásáról. Engem elsősorban a futómű érdekelt, mert az romlott el a kocsimban, és semmit nem tudtam róla, amíg nem olvastam el a Méta leírását. A futómű egy bonyolult rendszer, és nagyon fontos részét képezi az autónak. Azt a célt szolgálja, hogy a 4 kereket stabilan és biztonságosan az úttesten tartsa. Nem egy szerkezetet jelent, hanem szerkezetek összességét. Részét képezi például a kormány, az alváz a lengéscsillapítók és a lengőkar is. Javítása nem ajánlott még a legtehetségesebb házi autóbarkácsoknak sem, mert megfelelő eszközök, és szaktudás nélkül komoly problémákat okozhatnak. A Méta Autószervíz viszont magas szinten műveli a futómű beállítást és szervizelést, úgyhogy hozzájuk bármikor bátran begurulhatunk ha baj van a rendszerrel. 

A metaautoszerviz.hu-n található, futóművel kapcsolatos bejegyzésből az is kiderül, hogy az autó jelzi felénk, ha nincs rendben a futóműve. Ha figyelünk a jelekre, könnyen felismerhetjük a problémát. A két legkönnyebben felismerhető jel a kormányhoz kapcsolódik. Ha húz valamelyik irányba, vagy nincs középállásban, akkor azonnal elkezdhetünk futómű meghibásodásra gyanakodni. Emellett további árulkodó tünet lehet az egyenlőtlen gumikopás, és a kilengő lengéscsillapítók is. Ez utóbbi azt jelenti, hogy az autó a megszokottnál sokkal tovább rugózik. A kopogás jellegű hang is gyanúsan futómű meghibásodásról árulkodik. Ezt az okozza, hogy ha a futómű alkatrészei elkopnak, akkor elkezdenek egymásnak ütközni, és az ominózus kopogó hangot hallatni. 

Akit érdekelnek a futómű szerviz árak, az talál egy táblázatot az oldalon, amely alapján nagyjából be lehet lőni, mennyibe kerül a javítás. Természetesen ezek az árak csak irányt mutatnak, az igazi összeg akkor derül ki, ha a Méta szakemberei elvégzik a szerelés előtti vizsgálatot.

Ha megbízható, tapasztalt szakemberekre akarod bízni az autód, a Méta Autószervíznél nem találsz jobb műhelyt!